Wśród wielu zajęć prowadzonych w Klubie Seniora w Miechowicach Wielkich, odbywają się również zajęcia kulinarne. W sierpniu klubowicze uczestniczyli w takich spotkaniach, sponsorowanych i prowadzonych przez Bank Żywności. Seniorzy wspólnie z paniami prowadzącymi przygotowywali różnorodne potrawy z produktów dietetycznych. Wykonywano m.in. chłodnik z awokado i ogórków; risotto verde; serniczki na zimno z makiem oraz wiele innych pyszności, które następnie wspólnie degustowano. Innym razem nasze panie klubowiczki – ale już samodzielnie – ugotowały wyśmienitą zupę z pęczaku i fasoli czerwonej.

Na zajęciach plastycznych, seniorzy wykonywali ozdoby ze sznurka – makramy, układali kwiaty z pianki brokatowej, wyklejano flakoniki z patyczków do lodów, malowano kwiaty z pestek pistacji. Wykonywano też różnorodne elementy dekoracyjne do pomieszczeń Klubu.

17 sierpnia w ramach gminnego „Święta fasoli”, które odbyło się w Nowopolu, seniorzy z Miechowic Wielkich i Jadownik Mokrych, razem zaprezentowali część artystyczną składającą się monologów przedstawionych przez p. Helenę Tarchała oraz p. Janinę Szarwark i ludowych piosenek, przy akompaniamencie p. Tadeusza Duliana. Należy podkreślić bardzo duże zaangażowanie seniorów w przygotowanie występu. Chętnie uczestniczyli w ćwiczeniach śpiewu, pojechali też do Jadownik Mokrych na wspólną próbę generalną.

Odbywały się także zajęcia umysłowe dla seniorów, polegające na ćwiczeniach pamięci oraz koncentracji poprzez rozwiązywanie: rebusów, krzyżówek, różnych zagadek umysłowych, łamigłówek, sudoku.

W ramach zajęć fizycznych seniorzy próbowali podstawowych elementów układu choreograficznego do muzyki oraz gimnastyki w rytm muzyki. Wykonywano również ćwiczenia z wykorzystaniem piłek gumowych, chusty animacyjnej, lasek gimnastycznych, ciężarków.