Głównymi zajęciami w lipcu, były zajęcia zorganizowane z projektu „EtnoPolska”, przez Gminne Centrum Kultury w Wietrzychowicach.
Pierwszymi z tego typu zajęć, były zajęcia z panią Danutą Lizak – Prażuch. To kontynuacja zajęć z czerwca, na których prowadząca przedstawiła zebranym stuletni gorset wyszywany cekinami. Zajęcia miały także na celu przypomnienie, a także sprawdzenie, czy i jak w tym regionie obchodzono różne uroczystości.
Innymi zajęciami z projektu były zajęcia kulinarne, na których seniorzy razem z innymi chętnymi robili przeróżne smakołyki. Zarówno na jednym jak i na drugim spotkaniu przyrządzano dużo smakołyków. Wykonanymi potrawami były: zupa krem z białych warzyw, zupa cebulową, kebabki, babeczki z kremem, tarta i inne pyszności.
Kolejnymi zajęciami z projektu był ciąg dalszy wykonywania rękodzieł. Wszyscy zebrani kończyli pracę nad zaczętymi w czerwcu wianuszkami z siana poprzez przyklejanie di nich kwiatków wyciętych z wytłaczanek i pomalowanych farbami na różne kolory. Kolejną dziełem stworzonym przez zebranych były kwiaty piwonii zrobione z krepiny przyklejone do talerzyków papierowych.
Bardzo dużo czasu seniorzy poświęcili na przygotowanie występu na „Święto Fasoli”. W tym dniu seniorzy zaśpiewają kilka znanych wszystkim piosenek, do których muzykę zagrają na klarnecie pan Stanisław Majcher oraz na akordeonie pan Tadeusz Dulian.
W tym miesiącu seniorzy świętowali imieniny pani Emilii, pani Władysławy oraz pani Kingi. Zebrani w te święta biesiadowali przy suto zastawionych stołach, gdzie wspólnie śpiewali i bawili się.
Nie mogło w klubie zabraknąć zajęć fizycznych. Zarówno na krzesełkach jak i na stojąco seniorzy ćwiczyli mięśnie swojego ciała. Ćwiczeniami, które wykonywali klubowicze były m. in. wymachy rękami w górę i w dół, a także na boki, rozciąganie mięśni nóg, ćwiczenia stawów biodrowych w pozycji siedzącej zarówno na krzesełku jak i na piłce, trenowanie rzutów do innych osób oraz ćwiczenie łapania piłki, a także wiele innych możliwych ćwiczeń, które sami seniorzy proponowali.
Oprócz zajęć kulinarnych prowadzonych z projektu, seniorzy sami wymyślają co można zrobić do jedzenia w klubowej kuchni. W lipcu takimi daniami były np. kaszanka z cebulką, kanapeczki z ogóreczkiem i pomidorkiem i innymi produktami, a także gofry, do pomocy których przyłączyła się wnuczka jednej z klubowiczek.
Jak w każdym miesiącu nie zabrakło rozwiązywania przeróżnego rodzaju quizów, rebusów i zgadywanek, dzięki którym seniorzy mogą trenować swój umysł. Następny miesiąc (sierpień), to miesiąc, w którym seniorzy zapraszają na swój występ na „Święcie fasoli” w Nowopolu.